Niemand lijkt bereid de 15 toiletwagens en 9 sanitaire units voor personen met een handicap uit te baten tijdens de Gentse Feesten. Een nijpend probleem voor het stadsbestuur.

De exploitant van de vorige editie is failliet gegaan en op de huidige concessie heeft nog niemand een bod gedaan. 'Als dat zo blijft, zitten we met een groot probleem', zegt schepen van Feesten Lieven Decaluwé.

'De uitbater van de vorige Gentse Feesten is over de kop gegaan', zegt Decaluwé. 'En we vinden voorlopig niemand anders die de toiletwagens wil uitbaten. Wij geven die 15 wagens in concessie aan diegene met het beste bod.'

Een concessiehouder is verplicht de wagens tussen bepaalde uren open, bemand en proper te houden, en mag de gebruiker maximum 40 cent aanrekenen. Per wagen moet ook 50 euro aan water en elektriciteit betaald worden.

'Maar er is niemand die biedt. En als we niemand vinden tegen de Feesten, zitten we met een torenhoog probleem.' Want wie betrapt wordt op wildplassen, mag diep in de buidel tasten en 60 euro ophoesten.

Om het wildplasprobleem in te dijken, worden er tijdens de feesten wel 60 gratis plaszuilen opgesteld. Maar daar kunnen de wachttijden makkelijk oplopen tot een half uur.