Een 56-jarige man uit Hamme trekt donderdag naar de rechtbank om een klacht in te dienen tegen minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De Oost-Vlaming vindt dat de minister te weinig doet om de vossenlintworm te bestrijden, schrijft Het Laatste Nieuws.

'Zestig procent van de vossen in Vlaanderen heeft de lintworm. In Wallonië is dat 75 procent. Raakt een mens besmet, dan kan dat dodelijk zijn', zegt aanklager De Haes, die twee jaar geleden besmet werd. 'Ik geef me nog acht jaar.'

De eitjes van de lintworm zitten op alle plaatsen waar vossen komen: in de tuin, in zandbakken of zelfs in de pels van je hond als die zich in het gras rolt waar de eitjes liggen. De Haes kreeg het door zijn hond te aaien en daarna niet meteen zijn handen te wassen.

De Haes, een jager, klopt al jaren aan bij de overheid om het aantal vossen in ons land binnen de perken te houden en ze te vaccineren. 'Maar ze menen dat het me er als jager enkel om gaat om veel vossen af te knallen. Niets is minder waar: dit is een reëel gevaar voor de volksgezondheid en het wordt hoog tijd dat er iets gebeurt.'

Het kabinet van Onkelinx kon dinsdag niet reageren. Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zijn er veel minder vossen besmet dan De Haes beweert.