Wat betekenen deze cijfers?

1. Koersinformatie

Laatste koers

Bovenaan deze koersenpagina vindt u de meest recente beurskoers van het aandeel in kwestie. Dat is de prijs waartegen het aandeel voor het laatst verhandeld werd.

Er worden twee koersen weergegeven:

  • De meest recente beurskoers van de beurs waar het aandeel officieel genoteerd wordt. Voor de Belgische aandelen is dat Euronext Brussel. Deze koers wordt met ongeveer een kwartier vertraging doorgegeven.
  • Het 'verschil' dat naast de koersen staan, geven de evolutie weer in vergelijking met de vorige slotkoers (zie hieronder).

Grafiek

De beursgrafiek geeft de evolutie van deze koers weer over een bepaalde tijdsperiode.

  • Kiest u ‘intraday’, dan geeft de grafiek alle koersen van vandaag weer, van uur tot uur. Kiest u een andere periode (1 maand, 3 maanden, 1 jaar en 5 jaar) dan worden de dagelijkse slotkoersen weergegeven (de slotkoers is de laatste koers van de beursdag).
  • De balkjes onderaan geven de dagvolumes weer (zie ‘volume’).


Volume

Dit is het aantal aandelen dat vandaag al verhandeld werd sinds de opening van de beurs. Hoe groter het volume, hoe drukker de handel in het aandeel. 

Beste biedkoers en beste laatkoers

De aandelenbeurs kan je beschouwen als een soort permanente marktplaats waar kopers en verkopers van aandelen met elkaar in contact komen. De ‘beste biedkoers’ is de maximale koers die de kandidaat-kopers voor het aandeel willen betalen. De ‘beste laatkoers’ is de minimale koers die de kandidaat-verkopers van het aandeel willen ontvangen.

Hoogste en laagste dagkoers

In de meeste aandelen op de beurs is er een continue handel, wat betekent dat er meerdere beurskoersen per dag tot stand komen. De hoogste en laagste dagkoers geven de extreme koersen aan die tijdens de dag bereikt werden. Ze geven een indicatie van de beweeglijkheid van de aandelenkoers.

Vorige slotkoers

Dit is de slotkoers van de vorige beursdag


2. Wat bracht dit aandeel mij op?

 

  • De evolutie van de beurskoers. In de balkjes wordt weergegeven met hoeveel procent het aandeel gestegen of gedaald is in een bepaalde periode.
  • Deze prestatie wodt vergeleken met die van de Bel20 index.

 

3. Kerncijfers

  • De omzet (niet-financiële aandelen) is het totale bedrag van de verkopen die het bedrijf in een bepaald jaar heeft geboekt. Het is een maat voor de omvang van het bedrijf.
  • De winst per aandeel is de nettowinst gedeeld door het aantal aandelen dat in omloop is. Het geeft weer hoeveel van de winst je aan elk aandeel kunt toewijzen.
  • De koers-winstverhouding (k/w) krijg je door de beurskoers te delen door de winst per aandeel. Het is een veelgebruikte maatstaf om snel in te schatten of een aandeel duur of goedkoop is. Hoe hoger de k/w, hoe duurder.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig