Vanmiddag is de koning ingegaan op de vraag van MR-voorzitter Didier Reynders om hem van zijn opdracht als koninklijk bemiddelaar te ontlasten.

Er is immers geen overeenstemming gevonden om de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw te starten. De Vlamingen zeggen dat de voorwaarden (de deadline én het voorstel-Dehaene) niet vervuld zijn.

Bemiddelaar Reynders is er niet geslaagd de communautaire onderhandelingen rond BHV weer vlot te trekken. Nochtans beweerde hij vanmorgen bij de start van het partijbureau dat dat wel zo was. Hij zei dat 'alle elementen verzameld zijn' om de communautaire onderhandelingen te hervatten. Ook liet hij optekenen dat premier Leterme nu aan zet is.

Deadline

Maar er leek communatair vrij weinig te bewegen. Zelfs FDF-voorzitter en partijgenoot van Reynders, Olivier Maingain, herhaalde nog eens dat de deadline van Open VLD om donderdag tot een akkoord te komen onredelijk is. Volgens CD&V waren de voorwaarden nog niet vervuld.

Deze namiddag heeft Reynders aan koning Albert II gevraagd van zijn opdracht te worden ontlast. De koning is op dit verzoek ingegaan. Meteen had de vorst weinig andere mogelijkheden dan het ontslag van Leterme II te aanvaarden.