De Oekraïense wereldkampioen boksen Vitali Klitschko kondigde zaterdag de oprichting van zijn eigen partij aan.

De partij, die de "democratisering" en "hervorming" van Oekraïne als doelen stelt, kreeg de veelzeggende naam "OUDAR", wat "stoot" betekent.

"Ik heb de gewoonte mijn doelen te bereiken, en ik ben ervan overtuigd dat me dat niet alleen lukt in de sportwereld maar ook in de politiek," deelde Klitschko in een persbericht mee. "Met een machtige en goedgeplaatste 'stoot', zal ik de muur verpulveren die is opgetrokken tussen de samenleving en de autoriteiten en die de vooruitgang van Oekraïne belemmert," zei hij verder.

De wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten heeft de situering van zijn partij op het politieke spectrum nog niet verder toegelicht, maar de volledige naam zou staan voor "Democratische Oekraïense Alliantie voor de Hervorming".

Ten tijde van de oranjerevolutie in 2004, steunde Klitschko het pro-westerse beleid van inmiddels ex-president Viktor Joesjtsjenko, die lijnrecht tegenover de huidige president Viktor Janoekovytsj stond. Janoekovytsj werd begin 2010 verkozen en staat bekend als een pro-Russisch gezinde man.

Klitschko, die intussen 38 jaar oud is, heeft eerder al in 2006 en 2008 geprobeerd om zich te laten verkiezen tot burgemeester van Kiev, maar werd verslagen door Léonid Tsjernovetskyi. Hij zetelt er inmiddels wel in de gemeentelijke oppositie.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig