Slachtoffer Vangheluwe diende pas deze week klacht in
Foto: © mvn
Het slachtoffer van Vangheluwe drong bij de bisschop jarenlang aan op ontslag. Tevergeefs. Pas nadat hij deze week officieel klacht indiende, kwam de zaak in een stroomversnelling.

Sinds het uitbarsten van de schandalen omtrent seksueel misbruik in de Nederlandse Kerk, enkele maanden geleden slechts, regent het ook bij ons klachten. De afgelopen maanden kreeg de Commissie die dergelijke klachten binnen de kerk behandelt twintig meldingen binnen. De afgelopen twee jaar geen enkele.

Een van hen was ook een neefje van bisschop Vangheluwe. De man werd jarenlang door de bisschop misbruikt. Het slachtoffer diende pas deze week officieel een klacht in, na vele moeilijke jaren waarin hij ook herhaaldelijk aan Vangheluwe gevraagd heeft om zijn conclusies te trekken.

Vangheluwe beweert in zijn verklaring dat hij in de loop der jaren verschillende keren zijn excuses heeft aangeboden aan het slachtoffer en zijn familie, maar gaf verder geen gevolg aan de vraag om op te stappen.

De actuele misbruiken in de kerk zorgden ervoor dat ook bij het slachtoffer van Vangheluwe oude wonde weer werden opengereten. De man drong aan op een gesprek, wat Vangheluwe regelde.

Bij die ontmoeting op 5 april was ook kardinaal Danneels aanwezig. Het slachtoffer was naar verluidt erg ontgoocheld dat het voormalige hoofd van de Belgische Kerk, en goede vriend van Vangheluwe, was aangeduid als gesprekspartner en niet huidig aartsbischop Léonard.

Het gesprek eindigde in mineur. Kardinaal Danneels stelde daarop voor om op een later tijdstip een nieuwe ontmoeting te hebben. Die kwam er niet. Twee weken later, op 20 april diende het slachtoffer een klacht in bij de bevoegde commissie.