Regering valt op Twitter
Foto: tt
U volgt de nieuwssites op voet? Luistert trouw naar iedere nieuwsuitzending op de radio, mist geen enkel journaal of duidingsprogramma op TV en pluist uw krant dagelijks van voor naar achter en terug uit? U bent met andere woorden van alles steeds als eerste op de hoogte? Wel, mooi niet dus. Het nieuws staat tegenwoordig eerst op de sociale netwerksite Twitter.

'Start partijbestuur. Veel volk', trok minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne een dagje politiek op Twitter donderdagochtend rond half elf op gang.
 

Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid voor Groen!) is onmiddellijk bij de pinken. Quickie heeft immers een ferme virtuele reputatie opgebouwd sinds hij ons live een blik gunde achter de schermen van besloten ministerraden en foto's van Yves Leterme tijdens een kernkabinet onmiddellijk via Twitter verspreidde.
 

Zover wilde de ondervoorzitter van Open VLD donderdag niet gaan, maar hij zorgde toch voor de opmerkelijkste quote van de dag door vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis de val van de regering aan te kondigen op Twitter. Om exact 11.32 uur, een kwartier voor de persconferentie van partijvoorzitter Alexander De Croo, publiceert Q deze tweet.
 

Een nieuwe politieke crisis dreigt het land lam te leggen, maar sommigen blijven er de humor van inzien. Of is het eerder leedvermaak, Jurgen Verstrepen (Vlaams parlementslid, LDD)?
 

Aan de overzijde van de taalgrens weerklinkt er intussen een wanhopige oproep om het hoofd koel te houden 'om ons land van het ergste te behoeden'.
 

Bij Groen! daarentegen hebben ze zich al bij de feiten neergelegd en wordt er al eens gekeken hoe de kaarten na nieuwe verkiezingen geschud kunnen worden. Het resultaat doet enigszins wenkbrauwen fronsen met Open VLD en N-VA die samen meer dan de helft van de stemmen halen, bijna 20% voor Groen! en de volle 5% voor CD&V. Toch maar beter niet te veel rekening mee houden, denken we zo.
 

We begonnen ons al zorgen te maken. Bijna zes uur lang geen teken van leven! Maar zo ergens te zessen kwam Q weer boven water. Met excuses voor zijn atypische lange stilzwijgen. Quickie is een beleefde jongen.
 

Bij de Vlaamse socialisten laten ze nog eens duidelijk weten waar het op staat. Alleen beetje pijnlijk dat - uren na het bezoek van Leterme aan de koning - het standpunt waarnaar ze verwijzen nog steeds begint met 'Premier Yves Leterme legt om 14.15 uur een verklaring af in de Kamer'. Wakker blijven jongens.
 

En wat doet een mens aan het eind van een bewogen dag om de zaken een beetje te laten bezinken? Een pintje drinken met de collega's, uiteraard.
 

Het laatste woord was, zoals het hoort, voor de premier zelf. Sinds zijn flater van woensdagavond, toen hij in de laatste rechte lijn naar de BHV-deadline twitterde over de finale van de Waalse Pijl, was het windstil gebleven. Maar om 21.30 uur richtte Yves Leterme toch nog een boodschap tot zijn trouwe schare fans.