De onderhandelingen rond BHV jagen schokgolven door het hele land en de gebeurtenissen volgden elkaar snel op. Een overzicht.

19.15 uur - Alexander De Croo is de laatste gast die bij de vorst wordt verwacht. Vrijdag gaan de audiënties van de partijvoorzitters verder.

18.14 uur -
Vlaams Belang, N-VA en LDD schreeuwden na afloop van de vergadering moord en brand over de beslissing. ‘Open VLD laat met grote woorden de regering vallen, maar na een koffietje en koekje bij de koning gaat ze al weer plat op de buik. En de traditionele partijen volgen gewoon. Dit is een democratische schande’, verklaarde een boze Jean-Marie Dedecker (LDD) in de wandelgangen.

18.02 uur - Waals minister-president Rudy Demotte (PS) roept op tot rede en kalmte. ‘Emotionele schokken moeten we achter ons laten en we moeten terugkomen tot de rede’, aldus de PS’er. Demotte schat de huidige situatie ‘dramatisch’ in.

17.50 uur - Ook senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) is bij de koning langs geweest. Momenteel ontvangt de vorst Jean-Luc Dehaene. Het is de bedoeling dat ook nog een reeks partijvoorzitters de revue passeren. Didier Reynders (MR) zou de eerste zijn.

17.30 uur -
Patrick Dewael deelt mee dat de plenaire vergadering er niet meer zou komen. Volgende maandag om 12.00 komt de Commissie van de voorzitters zoals gewoonlijk samen om de agenda voor de zitting van volgende week donderdag te bepalen.

17.05 uur - De conferentie van de kamerfractieleiders komt opnieuw bijeen na de terugkeer van kamervoorzitter Patrick Dewael uit Laken.

16.15 uur - Ook senaatsvoorzitter Armand De Decker mag op audiëntie bij koning Albert.

15.15 uur - Patrick Dewael maakt zijn opwachting bij de koning.

14.28 uur - De koning houdt het ontslag van premier Leterme in beraad.

14.15 uur - De Conferentie van fractieleiders in de Kamer komt opnieuw bijeen om 16 uur, zegt kamervoorzitter Patrick Dewael. Het blijft afwachten of de plenaire Kamer daarna bijeenkomt.

13.30 uur - Premier Leterme is na de ministerraad naar het Paleis vertrokken om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

12.30 uur - De premier zou dan toch niet zijn aangekomen op het Paleis. Hij zou nog steeds op het partijbureau van CD&V zijn. Om één uur volgt een extra ministerraad.

12.14 uur - Premier Yves Leterme is op het Paleis aangekomen. Hij biedt er het ontslag van zijn regering aan de koning aan.

11.52 uur - Open VLD zal de splitsing van BHV vanmiddag op de agenda van de Kamer zetten, zodat de splitsing volgende week gestemd kan worden.

11.48 uur - Open VLD stapt uit de federale regering. Dat heeft het partijbestuur beslist. Partijvoorzitter Alexander De Croo kondigde het nieuws aan op een persconferentie.

11.32 uur - Vincent Van Quickenborne (Open VLD) twittert 'Alea jacta est' - de teerling is geworpen. Zonder verdere uitleg.

11.24 uur - SP.A-senator Johan Vande Lanotte zegt dat de regeringspartijen veel minder met BHV bezig zijn, maar veleer met hun eigen positie. 'De regering moet regeren, maar is nu intern spelletjes aan het spelen', aldus Vande Lanotte, die het over een 'zielig schouwspel' heeft. Hij zegt dat SP.A geen lapmiddel kan zijn en dat zijn partij niet in een overgangsregering zal stappen als de Open VLD eruit trekt.

11.17 uur - Bij aanvang van de CD&V-fractievergadering in de Kamer pleit senator Pol Van Den Driessche ervoor om nog 'een kleine poging' te wagen met de onderhandelingen om een oplossing te vinden voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat moet dan wel gebeuren met het pakket van Jean-Luc Dehaene als enige onderhandelingsbasis, want 'buiten het pakket is niets meer mogelijk'.

11.15 uur
- De regering moet vanmiddag in de Kamer antwoorden dat ze voorstelt verder te onderhandelen over BHV, zegt MR-voorzitter Didier Reynders.

11.08 uur - 
Volgens François-Xavier de Donnea (MR) laat de oproep om volgende week over BHV te stemmen in de Kamer nog een paar dagen tijd voor onderhandelingen.

10.39 uur - De Senaat vat de plenaire zitting gewoon aan met een handvol senatoren. Op de agenda onder meer een wetsontwerp over de medische schade en een reeks vragen om uitleg.
De regering wordt vertegenwoordigd door staatssecretaris Etienne Schouppe voor de vragen om uitleg en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx, die twee ontwerpen kwam verdedigen.

10.34 uur - PS-vicepremier Laurette Onkelinx stelt dat er volgende week in geen geval een stemming kan zijn over de splitsing van BHV in de Kamer. Ze wees er daarbij op dat de alarmbelprocedure bestaat, waardoor het dossier op tafel van de regering belandt.

10.22 uur - PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt dat het ultimatum van de Open VLD ‘onthecht is van politieke realiteit’. Hij waarschuwt in een mededeling dat de val van de regering een ‘echte poltieke, juridische en sociale chaos’ zal veroorzaken ‘waarvan de burgers het eerste slachtoffer zullen zijn’. Hij vraagt de Vlaamse liberalen ‘tot rede te komen’

9.42 uur - Koning Albert annuleert een gepland bezoek aan Visé en blijft in Brussel.

9.31 uur - Vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) vindt dat de Vlaamse partijen de BHV-splitsingsvoorstellen moeten agenderen en stemmen in de Kamer. Dat kan volgens hem snel : als de partijen het punt vandaag op de agenda plaatsen, zou er volgende week al kunnen gestemd worden.

8.16 uur - CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vraagt in het VRT-radioprogramma De Ochtend Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zichzelf nog ‘een paar dagen’ te gunnen om een onderhandelde oplossing te vinden. ‘Dan weten we volgende week waar we staan.’ Bij gebrek aan resultaat kan er dan in de Kamer een stemming plaatsvinden over het wetsvoorstel over de splitsing van BHV.

7.39 uur - Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) roept de Open VLD op om ‘politieke moed’ te tonen en de onderhandelingen voort te zetten. Ze waarschuwt op RTBF-radiozender La Première dat het ultimatum van Open VLD ‘een ernstige, diepe crisis’ kan veroorzaken.

0.56 uur - Open VLD spreekt over een vertrouwensbreuk omdat er geen onderhandelde oplossing is

0.21 uur - De vergadering van de BHV-onderhandelaars is afgelopen. Zonder akkoord.