Koning Albert II aanvaardt het ontslag van de regering Leterme II nog niet. Hij houdt zijn beslissing in beraad. Kamer- en Senaatsvoorzitters Patrick Dewael en Armand De Decker, alsook Jean-Luc Dehaene zijn bij de koning langs geweest. Partijvoorzitters Didier Reynders en Alexander De Croo waren de laatste gasten bij de vorst voor vandaag. Morgen gaan de audiënties van de partijvoorzitters voort. Volgens de VRT sluit De Croo niet uit dat zijn partij verder onderhandelt over een oplossing voor BHV.

De hele namiddag werd gespeculeerd over het al dan niet plaatsvinden van de plenaire vergadering in de Kamer. Om 15.15 uur werd Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) bij de koning gevraagd. Rond half zes deelde Dewael mee dat de vergadering er niet meer zou komen.

'Het is de gewoonte in ons land dat als de regering zijn ontslag indient, het parlement niet samenkomt. We moeten de koning ook de gelegenheid geven om een oplossing te vinden', zegt Dewael.

'De zitting van volgende week donderdag staat wel gepland en maandag komt de Commissie van de voorzitters zoals gewoonlijk samen om de agenda te bepalen'.

De Vlaamse fractieleiders zijn  van plan om de splitsing van de kieskring BHV op de agenda te plaatsen. De bedoeling is dan om de kieskring BHV eenzijdig te splitsen.

Koning houdt ontslag in beraad

Koning Albert II heeft in de vroege namiddag Leterme in audiëntie ontvangen op het Kasteel in Laken. 'De eerste minister heeft het ontslag van de regering aangeboden. De koning houdt zijn beslissing in beraad', zo staat in een officiële persmededeling van het paleis.

'De koning en premier Leterme benadrukken dat in de huidige omstandigheden een politieke crisis niet opportuun is en dat dit ernstige schade kan betekenen voor welzijn van de burgers en de rol van België op Europees en internationaal vlak', zo gaat de opmerkelijke mededeling verder.

De koning raadpleegde in de loop van de middag ook senaatsvoorzitter Armand De Decker en koninklijk opdrachtgever Jean-Luc Dehaene. Vanavond startte koning Albert de consultatie van de partijvoorzitters.

Didier Reynders (MR) was de eerste. Alexander De Croo (Open VLD) was rond 19.15 uur verwacht en daarmee meteen de laatste gast die donderdag nog langs ging op het paleis. De audiënties van de partijvoorzitters gaan morgen voort.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig