Burgerrechtenactiviste Dorothy Height (98) overleden
Foto: ap
Dorothy Height, die als voorzitter van de Amerikaanse nationale raad voor zwarte vrouwen in de jaren zestig de stem was van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, is dinsdag op 98-jarige leeftijd overleden. Height lag al langere tijd in het ziekenhuis.

Als tiener liep Height mee in een protestmars tegen lynchen op Times Square in New York. In de jaren vijftig en zestig was ze de belangrijkste vrouw in de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King en andere toonaangevende activisten.

President Barack Obama noemde haar 'de peetmoeder van de burgerrechtenbeweging' en een heldin voor vele Amerikanen. Height was de enige vrouw in het hoogste echelon van de beweging, zei Obama, en was getuige van 'iedere mars en mijlpaal op de route'. De in 2005 overleden activiste C. Delores Tucker noemde Height eens een icoon voor alle Afro-Amerikaanse vrouwen.

Tijdens de wereldberoemde 'I have a dream'-speech van Martin Luther King in Washington in 1963 zat Height op het platform bij het Lincoln Memorial. 'Hij sprak langer dan de bedoeling was', zei ze daarover in 1997. Maar toen King was uitgesproken was het duidelijk dat zijn woorden nog generaties lang zouden nagalmen, 'omdat ze iedereen aangrepen'.

Height werd in 1957 voorzitter van de nationale raad voor zwarte vrouwen en bezette die post tot 1997, toen ze 85 was. 'Ik hoop de rest van mijn leven niet zo hard te werken. Maar of het de raad is, of iets anders, de rest van mijn leven zal ik strijden voor gelijkheid, gerechtigheid en het uitbannen van racisme, om een beter leven te creëren voor onze gezinnen en onze kinderen.'