Maaltijdcheques straks op 'bankkaart'
Met de kaart van Accor zal ook ‘contactless’ kunnen betaald worden. Foto: Accor
De minister van Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne heeft samen met Accor en Sodexo, de twee verspreiders van maaltijdcheques, de elektronische maaltijdcheque voorgesteld. De elektronische versie moet de rompslomp voor zowel handelaar als gebruiker sterk verminderen. De kaart wordt ten vroegste eind dit jaar verspreid.

Het komt er op neer dat u er gewoon een bankkaart bij krijgt die u kan gebruiken in de bestaande betaalterminals. Die kaart wordt gelinkt aan uw persoonlijke maaltijdchequerekening waarop de werkgever elke maand het bedrag van de maaltijdcheques stort.

Met de kaart van Accor zal daarentegen niet alleen in de bestaande betaalterminals gebruikt kunnen worden, maar ook zal ook ‘contactless’ kunnen betaald worden. Accor hoopt op die manier ook handelaars, die over geen betaalterminal beschikken, warm te maken voor de elektronische maaltijdcheque.

Om ‘contactless’ betalen te aanvaarden moet de handelaar over een afzonderlijk apparaatje beschikken of een speciale gsm. Die zijn echter wel goedkoper dan de traditionele betaalterminal.

Ander voordeel voor de consument is dat hij via internet de evolutie van zijn betalingen zal kunnen volgen en dat hij een sms krijgt een week voordat zijn cheques vervallen. Maaltijdcheques zijn immers maar drie maanden geldig.

Goedkoper

 "De E-cheque is enkel aanvaardbaar indien hij eenvoudiger en goedkoper is dan de papieren cheque", stelt de ondernemingsorganisatie Unizo in een reactie.

De elektronische maaltijdcheque zou een tijdlang naast de papieren versie bestaan. "Tijdens die overgangsperiode zullen handelaars dus drie soorten maaltijdcheques moeten ontvangen: papieren, elektronische via een nieuwe bankkaart en elektronische via een gsm. Dat dreigt de kosten voor handelaars eerder te verhogen dan te verlagen", vreest Unizo.

De organisatie heeft ook vragen bij de aangekondigde creatie van een nieuwe maaltijdchequekaart. "Consumenten zitten waarschijnlijk niet te wachten op nog een kaart. Handelaars vrezen dan weer extra infrastructuur te zullen moeten aanschaffen", luidt het.

Duurder

De e-maaltijdcheque zal voor de handelaar duurder uitvallen dan de papieren variant, stelt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Nu betaalt een handelaar in het slechtste geval 1,35 procent per gemiddelde waarde van een maaltijdcheque, bij de elektronische maaltijdtitel zal dat 1,5 procent zijn.

"Handelaars zullen dus meer moeten betalen en dat is echt ongehoord. Een handelaar kijkt naar het kostenplaatje en als dat hoger uitvalt, zal hij terecht niet tevreden zijn", zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

Het NSZ stelt voor om de maaltijdcheques af te schaffen en het nettobedrag van de cheques rechtstreeks op de rekening van de werknemers te storten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig