Meer dan de helft van de verkrachtingen in het oosten van Congo wordt gepleegd door 'gewapende mannen'. Dat heeft Oxfam International donderdag bekendgemaakt in een rapport.

Het onderzoek liep vier jaar in Bukavu, in het oosten van de provincie Zuid-Kivu, en toont aan dat 60 procent van de slachtoffers verkracht werd door bendes van gewapende mannen. Meer dan de helft (56 procent) van de verkrachtingen door gewapende mannen zou zelfs in woningen plaatsgevonden hebben.

Het onderzoek werd door The Harvard Humanitarian Initiative uitgevoerd voor Oxfam en het rapport ervan heeft het ook over 'de stigmatisatie van de vrouwelijke slachtoffers binnen hun families en de moeilijkheden die ze ondervinden om medische zorg te krijgen'.

'Minder dan 1 procent van de verkrachte vrouwen ging samen met hun echtgenoot naar het ziekenhuis van Panzi en 9 procent van hen werd in de steek gelaten door hun man', benadrukt Oxfam International.

De studie draaide om 4.311 vrouwen in het ziekenhuis van Panzi, dat gespecialiseerd is in de behandeling van slachtoffers van verkrachting.