Het Vaticaan neemt woensdag voorzichtig afstand van de uitspraken die kardinaal Tarcisio Bertone deed rond pedofilie en homoseksualiteit. Bertone is het nummer twee in het Vaticaan, na de paus.

Tijdens een bezoek aan Chili verklaarde Bertone deze week dat het probleem van de recente pedofilieschandalen in de Kerk verbonden is met homoseksualiteit. 'Verschillende psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen het celibaat en pedofilie', liet de kardinaal optekenen. Volgens hem is er wetenschappelijke onderbouw voor een relatie tussen homoseksualiteit en pedofilie.

'De kerkelijke autoriteit heeft niet de competentie om algemene uitspraken te doen over psychologische of medische onderwerpen', zei Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, in een reactie.

De uitspraken van Bertone stootten op hevige internationale kritiek. Onder meer Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet oordeelt dat het om een belediging van de Europese waarden en normen gaat.

Federico Lombardi liet woensdag ook weten dat het in 10 procent van de misbruikschandalen die door het Vaticaan werden onderzocht om pedofilie gaat. In de overige 90 procent is sprake van efebofilie, de seksuele voorkeur voor pubers.