Vaticaan: 'kindermisbruik is schuld van homoseksualiteit'
Foto: ap
Het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft te maken met homoseksualiteit en niet met het celibaat. Dat heeft de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, maandag gezegd op een persconferentie in Chili.

Een van de misbruikschandalen in Chili draait om een priester die seks had met jonge meisjes. Maar volgens Bertone heeft het misbruik door priesters louter te maken met homoseksualiteit.

'Veel psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen het celibaat en pedofilie. Maar veel anderen hebben aangetoond, naar mij onlangs is verteld, dat er wel een verband bestaat tussen homoseksualiteit en pedofilie. Dat is de waarheid. Dat is het probleem', aldus Bertone.

Bertone’s uitspraken leidden tot woedende reacties, vooral onder Chileense homo’s. 'Dit is een perverse strategie van het Vaticaan om zich te ontdoen van zijn eigen ethische en morele verantwoordelijkheid', zei Rolando Jimenez, de voorzitter van de Beweging voor de Integratie en Bevrijding van Homoseksuelen in Chili.