Rust keert weer in Sint-Gillis na woelige avond
Foto: photonews
In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is het na de rellen van maandag opnieuw rustiger geworden. Tientallen relschoppers zijn opgepakt.

'Er is momenteel een kalme periode. De politie is nog steeds ter plaatse. Nogal wat agenten zijn gemobiliseerd en we hebben steun gekregen van naburige politiezones en de federale politie. Er vliegt ook een helikopter over de buurt', zo zegt een officier van het commissariaat.

De politie pakte tientallen mensen op. Onruststokers die met stenen gooiden, vuur maakten of olie op de weg goten werden administratief aangehouden, maar er vonden volgens de officier ook verscheidene gerechtelijke aanhoudingen plaats.

De incidenten begonnen kort na 20.00 uur nabij het Betlehemplein, waar jongeren enkele kleine brandjes stichtten en olie op het plein goten. Toen de politie massaal uitrukte en het plein bezette, werd het even rustig maar korte tijd nadien begonnen de incidenten pas echt. De jongeren begonnen met stenen te gooien naar de politie en begonnen auto’s omver te duwen en in brand te steken. Er werd ook met molotovcocktails gegooid. De jongeren hadden het voornamelijk op de politie gemunt.

Eerder op de dag was het ook al onrustig in Sint-Gillis. Rond het middaguur moest een patrouillewagen van de politie het ontgelden en korte tijd nadien bekogelde een groepje van een 30-tal jongeren het commissariaat op het Sint Gillis-voorplein. Daar sneuvelden verschillende ruiten.

De vermoedelijke aanleiding van de rellen is de dood van een overvaller. Maandagochtend schoot de politie een gangster dood na een achtervolging op de Brusselse Buitenring en de E19. De kompaan van de man geraakte zwaargewond. De gedode overvaller zou uit Sint-Gillis komen.