Aanslag met bomauto nabij zetel MI5 in Belfast
Foto: epa
In het Noord-Ierse Belfast is maandag iets na middernacht een bomauto ontploft in de buurt van de zetel van de Britse inlichtingendienst MI5. De aanslag werd kort op voorhand aangekondigd. Volgens de politie heeft de Real IRA, een splintergroepering van het vroegere Ierse Republikeinse Leger IRA, de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Leden van het Real IRA zouden een taxichauffeur gegijzeld hebben en zijn voertuig gebruikt hebben om de bom te plaatsen aan Palace Barracks, een voormalige Britse legerbasis en tegenwoordig de zetel van de Noord-Ierse tak van MI5.

Politie en brandweer snelden ter plaatse terwijl de omgeving werd afgezet. Bewoners van omliggende woningen werden gevraagd om hun huizen te verlaten uit voorzorg.

Bij de explosie raakte niemand ernstig gewond en ook de omliggende gebouwen in de wijk Holywood ondervonden weinig schade, zegt de politie.

De aanslag hield vermoedelijk verband met de overdracht van Britse jurisdictie aan een nieuw ministerie van Justitie in Noord-Ierland. De katholieke en protestantse leiders stellen later vandaag een minister van Justitie aan.

Real IRA

De Real IRA is een van de splintergroeperingen die hun vijandigheid ten opzichte van het vredesproces kracht bijzetten door Britse doelen in Noord-Ierland te blijven viseren nadat het katholieke IRA in 2005 de wapens heeft neergelegd.

Noord-Ierland was jarenlang het toneel van dodelijk geweld tussen katholieken en protestanten. Sinds 1969 vielen er al meer dan 3.500 slachtoffers.