Topsalarissen schieten weer omhoog
Foto: bdw
Uit de jaarrapporten van de beursgenoteerde bedrijven van de Bel20-index blijkt dat een grote meerderheid van de bedrijfsleiders het voorbije jaar opnieuw meer verdiend heeft.

2009 contrasteert zo met 2008, toen de bedrijfsleiders als gevolg van de financiële crisis hun bezoldiging zagen dalen, aldus De Tijd.

De Bel20-bedrijven zijn verplicht om de lonen van hun CEO’s te publiceren in het jaarverslag. Op een totaal van zestien patroons, kregen er negen een loonsverhoging, aldus La Libre. Zes verdienden dan weer minder en één topman verdiende evenveel als in 2008.

Het gemiddelde salaris kwam uit op 2,27 miljoen euro, of een stijging met 23,4 procent, berekende De Tijd. In 2008 werd er 16 procent ingeleverd.

De absolute grootverdiener is Carlos Brito, topman van AB InBev. Hij streek in 2009 7,22 miljoen euro op, of maar liefst zeven keer meer dan een jaar eerder, te danken aan een hoge bonus van 6,14 miljoen. Na de Braziliaan volgt Albert Frère. Als topman van GBL verdiende hij 3,93 miljoen euro in 2009, minder dan in 2008. De derde plaats was voor Gérard Mestrallet van GDF Suez. Die kreeg het voorbije jaar 3,34 miljoen euro, of 4 procent meer dan het jaar voordien.

Ook de patroons van Solvay en Delhaize zagen hun levensstandaard sterk verbeteren. Didier Bellens van Belgacom verdiende dan weer 16 procent minder.
De stijging in België steekt af tegen de loonmatiging of zelfs daling in onze buurlanden en in de VS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig