Telefoonboek alleen op aanvraag
Foto: belga
De papieren versie van de Witte gids zal vanaf 2011 alleen nog te verkrijgen zijn op aanvraag. Op die manier wil minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) papier besparen.

Van Quickenborne maakte het nieuws eerst bekend via de sociale netwerksite Twitter. 'De opt-out wordt een opt-in', aldus Van Quickenborne.

Momenteel krijgt iedereen de telefoongids tenzij je expliciet vraagt om er geen te ontvangen. Die redenering wordt nu omgedraaid. Alleen wie erom vraagt, krijgt nog een papieren exemplaar toegestuurd. Vorig jaar werden er ongeveer 3.700.000 witte gidsen verdeeld. Iedere Belg, die over een vaste telefoonlijn beschikt, ontkomt er niet aan.

Volgens de Open VLD-minister maken de alternatieven, zoals het internet en de telefonische inlichtingendienst, de papieren versie overbodig. Hij verwijst ook naar een proefproject in negen gemeenten waar de inwoners de witte gids enkel nog op aanvraag konden krijgen. Slechts drie procent gaf te kennen de papieren versie te willen. 'Het papieren telefoonboek is niet meer van deze tijd', aldus de minister. Hij wijst erop dat er heel wat energie naar de verdeling gaat, maar dat de gids al te vaak gewoon in de papiermand verdwijnt.

'Met de maatregel kunnen 38.000 bomen en 1512 ton CO2 worden bespaard. Dit komt overeen met de dagelijkse CO2-uitstoot van 476.280 gezinnen', zegt Van Quickenborne.