De recente peiling van La Libre Belgique gaf verlies aan Open VLD en meer winst aan N-VA. Hoe komt dat?

De peiling die La Libre Belgique een week geleden publiceerde (DS 29 maart) gaf ruim 4 procent winst aan N-VA tegen maar 1,5 procent in de peiling van De Standaard en de VRT. La Libre gaf Open VLD een verlies van 1,2 procent terwijl die partij hier 2,5 procent winst laat noteren.

La Libre riep Bart De Wever (N-VA) uit tot populairste politicus in Vlaanderen, terwijl dat bij De Standaard/VRT Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is. Verder scoorde het Vlaams Belang beter (+ 2 procent) bij La Libre terwijl De Standaard/VRT een verlies van 1,4 procent vond. En LDD verloor 2 procent bij La Libre en maar 0,4 procent bij De Standaard/VRT.

Speculaties en politieke reacties

De peiling van La Libre gaf aanleiding tot behoorlijk wat speculatie en politieke reacties.
Open VLD zat in zak en as want die partij noteerde geen vooruitgang: de nieuwe voorzitter had niet voor een kentering gezorgd. Dat Bart De Wever (N-VA) de populairste politicus was geworden en dat zijn partij de op één na grootste werd in Vlaanderen, werkte niet alleen op de gemoederen, maar ook op strategieën en taktieken van de partijen, afgelopen week. Beide tendensen worden nu tegengesproken.

Hoe kan het dat peilingsresultaten zo van elkaar verschillen?


Ten eerste omdat peilingen peilingen zijn. Ze geven een zekerheid van 95 procent dat de scores niet meer dan enkele procenten afwijken van het gevonden resultaat. De peiling van De Standaard/VRT is iets ruimer en geeft dus iets meer zekerheid: 1.060 ondervraagden tegen 750 in Vlaanderen voor La Libre (die er ook 750 in Wallonië en 500 in Brussel ondervroeg).

Beide peilingen hebben echter bewezen vrij nauwkeurig te zijn. En de peilingen die TNS-Media/Dimarso voor De Standaard/VRT uitvoert, en die IPSOS verricht voor La Libre vertoonden niet zoveel verschillen, alleszins niet in de tendensen die ze lieten zien, afgelopen jaren. Het zijn ook twee gereputeerde bureaus.
Jan Drijvers (TNS-Media): ‘Wel bleek in het verleden dat CD&V en Vlaams Belang systematisch wat hoger scoorden bij La Libre.’

Soms hebben gevonden verschillen te maken met de periode waarin gepeild werd. Dat speelt dit keer echter nauwelijks. Er is hoogstens een verschil van een week of enkele weken. Soms geldt een eenvoudige verklaring, bijvoorbeeld als de vraagstelling verschilt. Dat is het geval voor de bepaling van de populairste politicus. Bij La Libre luidt de vraag: welke politicus zou u meer invloed willen zien uitoefenen? Bij De Standaard/VRT wordt gevraagd voor wie de ondervraagde zou kunnen stemmen. Dat is iets heel anders.

Maar er zijn nog verschillen.

Jan Drijvers (TNS-Media): ‘De tendensen in onze peilingen waren vrij gelijklopend, tot IPSOS voor La Libre van methode veranderde. Sindsdien zijn er grotere afwijkingen. IPSOS deed vroeger face tot face interviews maar is nu overgeschakeld op internet-peilingen. Wij gebruiken al voor de 27ste keer dezelfde telefonische methode. Dertig procent van de mensen heeft geen internet, maar 5 procent heeft geen telefoon. Bovendien bestaan er geen lijsten van internetaangeslotenen, wel van telefoon- en gsm-aangeslotenen. Bij ons heeft iedere kiezer evenveel kans om uitgekozen te worden voor deelname.

Ieder bureau controleert ook de representativiteit van de steekproef en corrigeert die. Wij doen dit op grond van objectieve factoren: leeftijd, geslacht, stemgedrag bij de vorige verkiezing. Hoe IPSOS dit doet, weten we niet.’
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in