Open VLD zet remonte voort
Open VLD wint 2,5% ten op zichte van de vorige Vlaamse verkiezingen. Foto: ds-infografiek
In de jongste politieke peiling van De Standaard/VRT klimt Open VLD stilaan uit het diepe dal. De N-VA van Bart De Wever blijft in de winning mood.

Negen maanden na de Vlaamse verkiezingen ziet het politieke landschap er nog altijd even versnipperd uit. CD&V blijft met 22,2 procent de grootste partij. De andere traditionele partijen, SP.A en Open VLD, en Vlaams Belang volgen in het peloton.

Populaire De Croo

Een opvallende trend is de remonte van Open VLD. Bij de Vlaamse verkiezingen haalden de liberalen onder leiding van Bart Somers met 15,1 procent een historisch slechte score. In de peiling van oktober kroop Open VLD al uit het dal. Die trend zet zich nu door. Met 17,6 procent doet Open VLD 2,5 procent beter dan de verkiezingsuitslag en staat ze weer wat steviger op de tweede plaats.

Het is duidelijk dat Alexander De Croo een nieuwe wind laat waaien. De Croo won de voorzittersverkiezingen met een donkerblauw verhaal dat de geloofwaardigheid moest terugwinnen die het triumviraat Verhofstadt, De Gucht en Dewael had verloren.

Voorlopig met succes, blijkbaar. Het is wellicht niet toevallig dat in de peiling die andere liberale partij, Lijst Dedecker (LDD), een derde van haar kiespubliek verliest en dat die aanhangers in de eerste plaats naar Open VLD terugkeren.

N-VA in winning mood

Door de heropleving van Open VLD wordt de kloof met CD&V kleiner. Terwijl de christendemocraten bij de Vlaamse verkiezingen nog bijna acht procent voorsprong hadden op de liberalen, is die voorsprong nu bijna met de helft geslonken. CD&V moet een procent inleveren op haar verkiezingsuitslag. Met Vlaams-minister-president Kris Peeters heeft ze wel weer de populairste politicus van Vlaanderen in de rangen.

Belangrijk is dat CD&V vooral kiezers verliest aan de N-VA. Die partij zit nog altijd in de winningmood. In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen, toen ze 13,3 procent haalde, gaat de N-VA er nog eens met anderhalf procent op vooruit. Met een nieuwe communautaire crisis in het verschiet is het nog maar de vraag of het plafond al is bereikt.

De aantrekkingskracht van de voorzitter blijft daarbij niet te onderschatten. Als op een na populairste politicus in Vlaanderen kan De Wever kiezers van alle partijen loswrikken en blijft hij het uithangbord van zijn partij.
Opvallend is dat de N-VA steeds meer verschuift van een rechtse partij naar een centrumpartij. Dat bewijst het kiezersverloop. Terwijl de N-VA vroeger meer kiezers rekruteerde uit LDD en Vlaams Belang, trekt ze nu vooral kiezers aan van CD&V en Open VLD, maar verliest ze ook kiezers aan diezelfde partijen.

Motor SP.A en Vlaams Belang blijft sputteren

Voor de SP.A en Vlaams Belang lijkt er nog geen licht aan het einde van de tunnel te zijn. De socialisten van Caroline Gennez stijgen wel, maar in vergelijking met de verkiezingsuitslag is die stijging heel beperkt (+0,5 procent). De neerwaartse trend van de vorige peiling lijkt wel gekeerd. Toen was Gennez, na uitgelekte mails over de defenestratie van Frank Vandenbroucke, nog het mikpunt van kritiek. Maar die storm is nu al enkele maanden gaan liggen.

Erger voor Gennez is dat Vandenbroucke het in de populariteitspoll nog altijd uitstekend doet.
Vlaams Belang gaat er ook op vooruit tegenover de vorige peiling (+ 1,2 procent), maar blijft nog altijd ver onder zijn verkiezingsuitslag van juni, die toen al rampzalig was. De interne afrekeningen tussen de clans spelen de partij duidelijk nog parten, maar ook in de hele discussie over de nultolerantie in Brussel heeft de partij nauwelijks het politieke veld kunnen bezetten.

Groen! stabiel, LDD zakt verder weg

Groen! kan vrij tevreden zijn. De partij zakt maar licht (min 0,4 procent, nu op 8,1 procent) tegenover de vorige peiling en doet het nog altijd beter dan bij de Vlaamse verkiezingen. Eigen aan de groenen is echter dat zij het in peilingen altijd beter doen dan in werkelijkheid. Met een onbekende voorzitter dreigt dat gevaar nog niet geweken. Ook de aansluiting van de SLP van Geert Lambert levert geen winst op.

Lijst Dedecker (LDD) ten slotte staat met 7,4 procent ver van de hype die de partij in peilingen van anderhalf jaar geleden nog 16 procent gaf. Ze gaat er zelfs verder op achteruit. Alleen Jean-Marie Dedecker staat nog tussen de partij en de kiesdrempel.

Methodologie

Deze peiling van het onderzoeksinstituut TNS-Media/Dimarso gebeurde in opdracht van De Standaard en de VRT. Ze stoelt op een telefonische (20 procent gsm) rondvraag afgenomen bij 1.060 inwoners van Vlaanderen (Halle-Vilvoorde inbegrepen) en werd afgenomen tussen 15 en 30 maart. Er werd gepeild naar de kiesintenties voor de kamer. Voor het arrondissement Halle-Vilvoorde werden alleen de stemmen voor Nederlandstalige partijen in rekening gebracht. 
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in