Stad Antwerpen dient klacht in tegen sharia4belgium
Foto: © Jochen Vandenbergh
De stad Antwerpen spant een kort geding aan tegen de website Sharia4Belgium na het verstoren van de lezing van Benno Barnhard aan de Universiteit Antwerpen (UA). Dat meldt het Antwerps schepencollege. De website is intussen offline gehaald.

'De stad, die toeziet op de veiligheid en het respect voor de wetten, met inbegrip van de mensenrechten, kan niet aanvaarden dat de vrije meningsuiting ondermijnd wordt. Om dergelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen, spant de stad nu een kort geding aan tegen Sharia4Belgium. In dat kort geding zal Antwerpen vorderen dat alle inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, de antidiscriminatiewetgeving of de antiterorismewetgeving bestraft worden met een dwangsom van 25.000 euro', aldus het schepencollege.

Tegelijkertijd worden evenementen die een mogelijk risico vormen, voortaan onderworpen aan een meldingsplicht. De stad gaat ook onderzoeken op welke wijze er bijkomende (financiële) sancties op zulke overtredingen in het politiereglement kunnen worden opgenomen.

Website offline

De controversiële website sharia4belgium is niet meer bereikbaar. Wie naar de pagina surft, krijgt een vermelding dat de pagina ‘bevroren is’. Het is momenteel niet duidelijk door wie de site offline is gehaald.

Gisteren kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) aan dat de site permanent zou gevolgd worden. Als er sprake was van strafbare feiten zouden die worden doorgespeeld aan het gerecht.

Sharia4begium is een Antwerpse moslimorganisatie die meent dat Europa uiteindelijk zelf zal kiezen voor de invoering van de sharia ‘als oplossing voor alles. De website lanceerde de oproep om de lezing van Benno Barnard aan de Antwerpse Universiteit te verstoren. Begin januari werd in Groot-Brittannië de Britse tegenhanger Islam4uk verboden op basis van de antiterreurwetgeving.