Barnard dient klacht in na verstoring lezing door moslims
Foto: rr
Een lezing van de Nederlandse schrijver Benno Barnard aan de Antwerpse universiteit is gisteravond verstoord door extremistische moslims. Barnard dient klacht in.

'Normaal zou ik woensdagavond een lezing geven voor een vijftigtal studenten. De lezing over de politieke islam draagt de ironische titel 'Leve God, weg met Allah' en dat was voor enkele extremisten voldoende om ze te verstoren nog voor ik drie zinnen had gezegd', vertelt de schrijver.

'Tot mijn grote verbazing zaten er bij aanvang van de lezing een hele hoop moslims in de zaal. Al snel bleek dat zij niet enkel om te luisteren naar de aula in de Rodestraat waren afgezakt. Via sms en de website sharia4belgium was er opgeroepen om de lezing te verstoren.'

Dialoog

Rector Alain Verschoren benadrukt dat de Universiteit van Antwerpen actief pluralisme hoog in het vaandel draagt en ruimte wil bieden voor alle meningen om met elkaar in dialoog te gaan. 'Ik vind het jammer dat die kans tot dialoog er niet was omdat de lezing al verstoord werd na enkele minuten.'

Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens bevestigt dat iets na 20 uur een melding binnenliep op de radiokamer voor ordeverstoring in de universiteit. Bij aankomst heeft de politie een twintigtal moslims uit het gebouw begeleid. Uiteindelijk bleef het bij wat roepen en is er geen geweld gebruikt. Er werd niemand opgepakt.

Klacht

Benno Barnard liet vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 nog weten klacht in te zullen dienen tegen de onruststokers. 'Het is nu 2010, en als je zegt dat je die islam niet moet hebben en zeker niet in zijn extreme vorm, dan heb je politie en een lijfwacht nodig,' verwoordde hij zijn frustratie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig