Leterme 'betreurt provocaties'
Foto: belga
Premier Yves Leterme betreurt de provocaties die de opdracht van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene bemoeilijken. Dat heeft de eerste minister woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken namens de regering gezegd.

Hij reageerde op de uitlatingen van FDF-voorzitter Olivier Maingain en de heisa die ontstond naar aanleiding van de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) om de burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem niet te benoemen.

Leterme antwoordde op vragen van Ben Weyts (N-VA) en Bart Laeremans (Vlaams Belang) over Brussel-Halle-Vilvoorde. Zij spoorden de premier aan om niet alleen Maingain, maar ook vicepremier en MR-voorzitter Didier Reynders tot de orde te roepen.

De federale regeringsleider herhaalde het belangrijk te vinden dat Dehaene slaagt in zijn zoektocht naar een oplossing voor de communautaire problemen en BHV in het bijzonder. Hij zei daarom de 'provocaties te betreuren die de opdracht van Dehaene bemoeilijken en de onverdraagzaamheid voeden. Politici moeten akkoorden sluiten en oplossingen vinden, eerder dan die te bemoeilijken', klonk het.

Weyts en Laeremans wezen erop dat de premier het had over provocaties, in het meervoud. De N-VA’er zei echter niet te kunnen geloven dat daarmee ook Bourgeois wordt geviseerd. Die heeft volgens hem immers niets anders gedaan dan de regels van de rechtsstaat gevolgd. Volgens Laeremans geeft Leterme echter ook 'de brave Bourgeois' een oorveeg.