'Excuses vragen getuigt van te veel eerbied'
Foto: Eric de Mildt
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is niet van plan om excuses te vragen aan FDF-voorzitter Olivier Maingain nadat die het Vlaamse niet-benoemingsbesluit van de drie Franstalige burgemeesters in de rand vergelijk met praktijken van de Duitse bezetter. 'Excuses vragen zou getuigen van teveel eerbied voor de persoon in kwestie.'

Peeters bevestigt dat minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) hem geïnformeerd heeft over zijn beslissing om de Franstalige burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem opnieuw niet te benoemen. 'Ik steun mijn ministers', zei hij voor aanvang van de plenaire vergadering in het Vlaams parlement.

CD&V noemde de timing van Bourgeois 'ongelukkig' omdat het de communautaire relaties weer onder hoogspanning zet, net nu Jean-Luc Dehaene probeert een oplossing te vinden voor het communautaire probleem BHV. Bij N-VA was men dan weer 'verbaasd' door die reactie omdat Peeters, en dus CD&V, wel degelijk op de hoogte was van de beslissing van Bourgeois, klonk het in zijn entourage.

'Ik steun mijn ministers'

Peeters bevestigt dat nu. 'Minister Bourgeois heeft mij geïnformeerd dat hij die beslissing zou nemen', zegt de minister-president. 'Ik hoef daar mijn goedkeuring niet aan te geven. Ik steun mijn ministers wanneer zij binnen hun bevoegdheid beslissingen nemen.'

Dat hij daarmee tegen het belang van zijn partij of van Jean-Luc Dehaene zou handelen, wil hij niet gehoord hebben. 'Over het belang van de partij moet u mevrouw Thyssen ondervragen', kaatst hij de vragen af.

De uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain, die de beslissing van Bourgeois vergeleek met praktijken tijdens de Duitse bezetting, noemt Peeters 'onaanvaardbaar'. 'Ook mijn federale collega’s hebben dat heel duidelijk laten weten en ik sluit me daarbij aan', besluit de minister-president.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig