N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft weinig zin om te reageren op de uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain. 'Die uitspraken zijn geen antwoord waardig', zegt De Wever. De N-VA voorzitter ontkent met klem dat zijn partij politieke spelletjes zou spelen om het dossier BHV-te kelderen.

De Wever begrijpt ook niet dat CD&V kritiek heeft op de timing van de beslissing rond de burgemeesters. 'Dit is twee weken geleden besproken met Vlaams minister-president Kris Peeters',  De Wever.

Gisteren herbevestigde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) de niet-benoeming van de drie kandidaat-burgemeesters uit Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Het is al de derde keer dat hun benoeming wordt geweigerd.

De Wever weerlegt de kritiek dat de beslissing van Bourgeois bedoeld is om de BHV-onderhandelingen te kelderen. 'Bourgeois kan als minister niet anders. Hij past de wet toe, rekening houdend met het advies van de SP.A-gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte. Bovendien was het uitgerekend Christian Van Eyken (van het UF/FDF) die gisteren in de commissie de vraag aan Bourgeois stelde. Ik zie echt niet in wat de kwade rol van de N-VA hierin is', zegt De Wever.

'Men is federaal weer aan het mislukken rond BHV en dan beslist men maar om de zwartepiet door te schuiven naar die partij die federaal niet mee beslist', luidt het nog.
Dat men ook bij CD&V, nochtans coalitiepartner van N-VA op Vlaams niveau, dinsdag ook ’not amused’ was met de timing van de beslissing, 'verbaast' De Wever. 'Ik ben eerlijk gezegd nogal verbijsterd door die reactie. Dit is doorgesproken met Vlaams-minister Kris Peeters en met zijn partij'.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig