Geen nieuwe ijstijd op komst
Foto: reuters
Europa zal in de nabije toekomst niet in een nieuwe ijstijd terechtkomen. Volgens sommige wetenschappers zou de Golfstroom vertragen, en zo een ijstijd uitlokken. Maar volgens een onderzoek van het Amerikaans ruimtevaartbureau NASA zijn er geen signalen dat de Golfstroom vertraagt.

De Golfstroom heeft een grote invloed op het klimaat in Europa. Hij voert warmte aan van over de Atlantische Oceaan naar West-Europa, en zorgt zo voor de zachte temperaturen in onze contreien. Een stilvallende Golfstroom zou grote gevolgen hebben: de gemiddelde temperatuur zou flink dalen, terwijl het op andere plaatsen veel warmer zou worden.

In 2005 meldden Britse wetenschappers dat de snelheid van de Golfstroom met dertig procent zou zijn afgenomen de afgelopen twintig jaar. Ook het IPCC, het klimaatpanel van de VN, vreest in zijn klimaatrapport dat de Golfstroom in de loop van deze eeuw zal vertragen.

Natuurlijke cyclus

Onderzoekers van de NASA hebben nu met satellietgegevens ontdekt dat er slechts sprake is van een tijdelijke variatie in de Golfstroom. Die tijdelijke variatie is bovendien een natuurlijke cyclus. Europa is dus niet op weg naar een situatie als die in de apocalyptische film 'The Day After Tomorrow', waarin de Aarde abrupt in een nieuwe ijstijd terechtkomt.