De PS riep gisteren 'de gematigde partijen in het noorden en het zuiden van het land op te weerstaan aan de chantage' van de N-VA. 'Het is niet de eerste of de laatste poging van de separatistische Vlaamse partij om de institutionele dialoog schade toe te brengen. De gematigde partijen moeten de toekomst van ons land niet in handen van de extremisten laten', stelt de Franstalige partij.

De partij reageert daarmee op de herbevestiging van de niet-benoeming van de Franstalige burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem door Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois.

Voor PS-voorzitter Elio Di Rupo mogen de 'gematigden' in Vlaanderen en Franstalig België niet in de val te lopen. Hij riep hen op een constructieve dialoog aan te houden.

Volgens de PS tonen de radicale partijen geen interesse om een onderhandelde oplossing voor BHV te vinden. 'Het Grondwettelijk Hof, de hoogste juridische instantie in ons land, dwingt ons net een oplossing te vinden voor de volgende parlementsverkiezingen', luidt het.

De PS zegt een partij te zijn die oplossingen wil 'om de rechten van alle Franstaligen beter te garanderen, de kwestie van de burgemeesters in de rand incluis'. 'België heeft nood aan stabiliteit en een federale regering die over de volle capaciteit beschikt om te besturen om de grote financiële, economische en sociale moeilijkheden van het moment op te lossen', zegt de PS. De afwezigheid van dialoog heeft nooit het minst bijkomende recht voor Franstaligen opgeleverd, luidt het.

CDH: 'Klassieker van N-VA om onderhandelingen te torpederen'

De nieuwe weigering van de N-VA om de drie Franstalige burgemeesters te benoemen, is nieuw noch verbazingwekkend. Het is duidelijk de bedoeling de start van eventuele onderhandelingen over het dossier-BHV te torpederen, stelt het CDH. 'Wij zijn geenszins van plan kinderachtige spelletjes te spelen of aan een opbod mee te doen', zegt voorzitster Joëlle Milquet.

De Franstalige humanisten herhalen 'met vastberadenheid dat de benoeming van de burgemeesters en een structurele oplossing om een antwoord te bieden aan deze problematiek, deel moeten uitmaken van elk eventueel resultaat van de onderhandelingen over BHV, afgezien van de bekende eisen van de Franstalige partijen'.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig