‘Niet-benoeming vergelijkbaar met praktijken Duitse bezetting‘
Foto: belga
FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft woensdag in La Libre Belgique de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) om de drie burgemeesters uit de Vlaamse Rand niet te benoemen, vergeleken met ‘praktijken van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog’. De Vlaamse politici zijn kwaad, vicepremier Reynders gooit olie op het vuur.

De communautaire spanningen lopen weer op nadat Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Geert Bourgeois, gisteren heeft beslist de drie Franstalige kandidaat-burgemeesters uit Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen. 

‘Waar gaan we naartoe? Dit zijn - en ik durf een sterke uitdrukking gebruiken - praktijken die de Duitse bezetting waardig zijn. Het is zoals men tijdens de bezetting burgemeesters benoemt omdat ze de bondgenoten zijn van de bezetter! Dat is een sterke vergelijking maar het is blijkbaar de geestestoestand van de N-VA ... En dat is ondraaglijk. Als de verkozenen het Vlaamse gezag niet behagen, moeten ze verwijderd worden...’, stelt Olivier Maingain.

‘Ik ben geschokt dat een minister tot op dit niveau de democratie negeert. Er is maar één periode in de Belgische geschiedenis geweest waar burgemeesters werden aangesteld die niet zijn gekozen door de kiezers, en dat was ten tijde van de Duitse bezetting’, herhaalde Maingain zijn uitspraken in De ochtend op Radio 1.

‘Dat is een sterke vergelijking om aan te tonen dat de N-VA veel te ver gaat. Het is onaanvaardbaar dat verkozen burgemeesters die de wet respecteren, niet benoemd worden. De N-VA is het democratische pad aan het verlaten als ze dat standpunt inneemt. Het is niet omdat het volk burgemeesters kiest die niet in de smaak vallen bij de N-VA, dat ze niet benoemd moeten worden. Ik ben ervan overtuigd dat er in Vlaanderen wel democraten zijn die niet houden van dat extremisme en die de wil van de kiezers willen respecteren.’

‘De burgemeesters provoceren niemand, Wallonië beledigt niemand, het is de N-VA die provoceert door ze niet te benoemen’, voegde hij er nog aan toe.

Reynders wil zich niet distantiëren van Maingain
Bij de start van het kernkabinet waren de Vlaamse politici verbolgen over de uitspraken van Maingain. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) vindt zo’n vergelijking 'als gematigde Vlaming' bijzonder kwetsend. Net als Open VLD-vicepremier Guy Vanhengel wil Vanackere dat vicepremier Reynders, met de MR kartelpartner van de FDF, zich distantieert van de uitspraken.

Maar Reynders weigert: 'Ik neem afstand van een zeer slechte en gevaarlijke beslissing van Geert Bourgeois. Het is zeer gevaarlijk om zo iemand als minister te hebben', zei hij in een eerste reactie.
'We moeten nu het hoofd koel houden en niet olie op het vuur gooien. We wachten op het voorstel van Dehaene en dan zal wel blijken of de beslissing van Bourgois daarmee in tegenstrijd is of niet', reageerde Vlaamse vicepremier Ingrid Lieten (SP.A) in de Ochtend op Radio 1.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig