Na de boyfriendjeans en skinnyjeans: de nerdjeans
Foto: wtfjeans
De WTFJeans zou de allereerste gadgetvriendelijke broek ter wereld zijn. De bedenkers Pedja Puselja en Sanja Rastovac, zelfs twee technologiefreaks, ontwierpen de jeans met bezitters van iPhones en andere technologische snufjes in het achterhoofd.

Daarmee spelen ze in op de huidige trends. Steeds meer mensen bezitten een smartphone. Het probleem is dat ze die nergens kwijt kunnen. Hetzelfde gaat op voor bijvoorbeeld USB-sticks en iPods. ‘Ik ben een van die mensen nooit het huis verlaat zonder iPhone’, zegt Rastovac, die in het dagelijkse leven gewoon een Servische studente is. ‘Meestal steek ik hem gewoon in m’n broekzak. Maar ik haat het dat het me altijd zoveel moeite kost om hem er weer uit te halen. We vonden dat het hoog tijd was voor een jeans met gadgetvriendelijke zakken, een nerdjeans zeg maar.’

Het begon allemaal toen Puselja en Rastovac en geen enkele broek vonden die voldeed aan hun eisen. ‘De oorspronkelijke bedoeling was om maar enkele broeken te maken, gewoon voor onszelf. Maar ook onze vrienden wilden een paar. Via Twitter hoorden steeds meer mensen van de WTFJeans. Iedereen leek er een te willen.’ Daarom richtten ze een website op waar mensen de broek kunnen bestellen.

Twitter als reclamemiddel

Alle reclame verloopt via het web met behulp Facebook, blogs en Twitter. ‘Het is echt geen marketingstunt,’ zegt Rastovac, ‘We hadden nooit verwacht dat onze broek zo een succes zou zijn!’ De twee beslisten dat ze slechts 1.000 exemplaren zullen verkopen. Wie er een wil, zal dus snel moeten zijn. De eerste honderd vlogen de deur uit. Op de volgende lading is het wachten tot september. ‘Maar niemand schijnt het erg te vinden dat ze nog zo lang op hun broek moeten wachten.’

Propere zakken

De binnenkant van de zakken zijn gevoerd met een stof van microvezels. Die zorgt voor extra bescherming, waardoor beschermhoesjes overbodig worden. Dat maakt de broek vrij bijzonder. ‘En de touchscreen van je toestel is er ook ineens schoon door’, zegt Rastovac.