Een groep deskundigen zal nauwkeurig de reactie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de Mexicaanse griep gaan onderzoeken en beoordelen of de term 'pandemie' wel passend was voor het relatief milde verloop van de ziekte. Dat meldt de WHO zelf.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door zo'n dertig wetenschappers en politici. De groep komt van 12 tot 14 april voor het eerst bijeen, waarna in mei de eerste bevindingen aan de VN-lidstaten worden bekendgemaakt.

'Het onderzoek zal ingaan op veel van de vragen die nu worden gesteld', zei Keiji Fukuda, de belangrijkste griepdeskundige van de WHO. De alarmfases van de WHO en de terminologie voor de uitbraak zijn waarschijnlijk de 'essentiële onderwerpen' die de groep zal onderzoeken.

Verschillende landen riepen de WHO het afgelopen jaar op de Mexicaanse griep geen pandemie te noemen. Volgens hen veroorzaakte het onnodige onrust. Later bleek ook dat de uitbraak vrij onschuldig was. De WHO bleef de uitbraak van de griep echter een pandemie noemen, en redeneerde dat de term pandemie alleen duidelijk maakt dat er wereldwijd een nieuwe griepstam circuleert en dat dit niets zegt over het gevaar ervan.

Fukuda erkende maandag dat de woordkeuze in de toekomst opnieuw moet worden bekeken om verwarring en woede te voorkomen. Sommige mensen beschuldigden de WHO ervan de dreiging van de griep te overdrijven.