In New York en Washington werd de veiligheid in de metro opgedreven naar aanleiding van de aanslagen in Moskou. Op dit moment is er geen enkele aanleiding om te denken dat in de VS hetzelfde zou gebeuren, zegt de politie, maar ze nemen het zekere voor het onzekere.

In Washington werden snuffelhonden ingezet om mogelijke explosieven op te speuren en in New York zijn extra politiepatrouilles ingezet. De politie zegt dat het een standaardprocedure is om extra toe te kijken op de veiligheid als er ergens in de wereld een aanslag is. ‘Het blijft een open systeem en we doen al het mogelijke. De metro ging vanochtend open onder strenge bewaking’, zegt Jeri Lee van de metropolitie. Het veiligheidssysteem voor het Amerikaanse metrostelsel kwam er na de terroristische aanslagen in Londen en Madrid.


Nog maar pas vorig maand werd de Afghaanse immigrant, Najibullah Zazi, in de VS veroordeeld omdat hij een zelfmoordaanslag op de New Yorkse metro plande. Als zijn plannen geslaagd zouden zijn, was het de zwaarste aanslag sinds 11 september geweest.