Een gedetineerde in de Hasseltse gevangenis overweegt opnieuw juridische stappen tegen de Belgische staat, omdat hij afgelopen weekend een naaktfouille moest ondergaan. De man had eerder al een kort geding aangespannen tegen naaktfouilleringen en kreeg na hoger beroep gelijk in Antwerpen.

'Mijn cliënt reageerde zeer verbouwereerd toen hij opnieuw zijn kleren moest afgeven voor een naaktfouille. Hij kreeg geen enkel document te zien, terwijl hij dacht dat hij met het arrest dergelijke fouillering niet meer moest ondergaan', aldus advocaat Jürgen Millen maandag.

De advocaat heeft opnieuw een dagvaarding opgesteld om de Belgische staat in kort geding voor de rechtbank te dagen. Hij vraagt een dwangsom van 1.500 euro per keer dat het arrest met de voeten getreden wordt.

'Mijn cliënt moet de regels naleven, maar ook de Belgische staat moet dat doen. Mijn cliënt dacht met het arrest zijn gelijk te hebben gekregen. Zondagavond werd hij echter opnieuw naakt gefouilleerd zonder enig document onder ogen te krijgen. Normaal moet de directie daarover beslissen aan de hand van individuele aanwijzingen. Ik heb al een bericht naar de gevangenis en naar de raadsman van de Belgische staat gestuurd, maar ik wacht op een reactie,’ aldus Millen.

Het hof van beroep in Antwerpen gaf twee gedetineerden in Hasselt gelijk. Volgens het hof hielden de naaktfouilleringen in Hasselt een schending van de basisregels in.