Een 'havenspel' moet in Gent werkzoekenden motiveren voor een job in de haven. Maandag laat de Gentse haven weten dat de 'haventoets' er officieel van start gaat en ook naar de andere Vlaamse havens uitgebreid wordt.

Volgens het Havenbedrijf Gent hebben havens met een negatief imago af te rekenen en weten werkzoekenden niet wat werken in de haven inhoudt. Daarop ontwikkelde het samen met de Vereniging van Gentse Havengebonden Ondernemingen (VEGHO), Stad in havenwerking (een convenant VDAB, OCMW en Stad Gent) en de uitzendsector een spel 'haventoets' genoemd.

'Na het bekijken van een film over de haven, gaan de cursisten met een havenplan aan de slag', aldus de Gentse havenschepen Christophe Peeters (Open VLD).

'Ze ontdekken hoe ze vacatures in de haven vinden, hoe het woon-werk verkeer georganiseerd is, of ze in ploegen willen werken, welke bedrijven, jobs en opleidingen er allemaal bestaan. Het spel toont een werkzoekende na drie uur hoe mobiel en flexibel hij is.'

In een tweede deel van de opleiding maken de werkzoekenden per bus een rondrit in de haven en bezoeken ze drie bedrijven uit een pool van twaalf.

Na het beëindigen van de opleiding ontvangen de cursisten een badge die ze tijdens sollicitaties kunnen voorleggen. De VDAB zal ook in de andere Vlaamse havens een 'haventoets' in haar opleidingen voorzien.