Concert meisjeskoor Scala op Amerikaanse tv
Foto: Geert Herman
Het concert van het meisjeskoor Scala en de broers Stijn en Steven Kolacny op 28 april in het Concertgebouw in Brugge zal worden uitgezonden op de Amerikaanse openbare tv-zender PBS (Public Broadcasting Service). Het meisjeskoor kan daardoor tot 50 miljoen kijkers bereiken. De gebroeders Kolacny spreken van de poort naar een grote doorbraak in de Verenigde Staten. Voor Brugge is de Amerikaanse tv-special van grote toeristische waarde.

Scala trad in februari 2009 voor het eerst in de Verenigde Staten op. Sindsdien wordt het koor volgens Stijn Kolacny op de voet gevolgd door Amerikaanse producers en boekingskantoren. PBS is een groep van 375 lokale zenders die onafhankelijk van elkaar uitzenden maar veel herhalen. Daardoor kan het bereik oplopen tot 50 miljoen kijkers.


De opnames waren normaal gepland in de Verenigde Staten maar op vraag van de broers Kolacny vinden de opnames plaats in Brugge. Het productiehuis is volgens hen onder de indruk van de stad. De beelden van het koor zullen daardoor worden afgewisseld door beelden van Brugge. "Het productiehuis wil zo het middeleeuwse in het moderne Concertgebouw binnenbrengen", laat Stijn Kolacny weten.


De regie, de choreografie en de enscenering van het hele gebeuren is in handen van een Canadees team. Met dit team wonnen de broers vorig jaar de prijs voor de beste voorstelling op het Juste Pour Rire Festival 2009 in Montréal.


Samen met de tv-special volgt in Amerika ook de release en de winkelverkoop van de nieuwe CD en DVD 'Circle' van Scala. Het koor trekt daarvoor langs verschillende Amerikaanse steden.
Voor het concert in Brugge op 28 april zijn kaarten verkrijgbaar via www.scalachoir.com.