Meer vraag dan aanbod in Griekse obligaties
Foto: epa
Griekenland heeft vandaag nieuwe staatsobligaties verkocht met een looptijd van zeven jaar. De markt nam het papier volledig op. Daarmee heeft Athene een belangrijke test doorstaan.

De obligatie-uitgifte, de eerste sinds vorige week een Europees noodplan voor steun aan Griekenland werd uitgewerkt,  is een belangrijke test voor de geloofwaardigheid van het land op de financiële markten.

Griekenland plaatste voor 5 miljard euro obligaties met een looptijd van zeven jaar. Er liepen voor ruim 6 miljard bestellingen binnen van 175 partijen, aldus de bankiers die de plaatsing begeleiden. Het papier lijkt dus vlot geplaatst te worden.

Dat nieuws is niet alleen een opsteker voor Griekenland en de eurozone, maar ook voor andere landen en bedrijven die risicovolle obligaties willen uitgeven. Het betekent immers dat internationale beleggers nog wel bereid zijn om in zo'n risicovolle effecten te investeren. 

Met deze relatief kleine obligatie-uitgifte is Athene evenwel nog niet uit de gevarenzone. Tegen eind mei moet het land voor in totaal 23 miljard euro aflopende schulden herfinancieren. 

Reddingsplan

De leiders van de Europese Unie kwamen vorige week een noodreddingsplan voor Griekenland overeen, waarin het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een belangrijke rol zou spelen. Maar dat plan treedt alleen in werking indien Griekenland niet meer aan fondsen zou geraken op de reguliere kapitaalmarkt.

"Griekenland heeft ons geen hulp gevraagd", verklaarde IMF-topman Dominique Strauss-Kahn vandaag . "Niets wijst erop dat het land dat in de nabije toekomst zal moeten doen."

Kredietbeoordeelaar Moody's geeft Griekenland momenteel een A2-waardering. Fitch en Standard & Poor's waarderen het staatspapier op BBB+.