De ministerraad heeft minister Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) opgedragen om zo snel mogelijk een nieuwe locatie te vinden voor de magistraten in Brussel. Dat schrijft Le Soir maandag.

Reynders heeft beloofd dat de diensten die het justitiepaleis zullen verlaten een plaats zullen krijgen in de buurt van het Poelaertplein. Alleen het Hof van Cassatie, het parket en de balie zouden in het justitiepaleis blijven, naast een assisenzaal voor zaken zonder risico.

De regering zal tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap een internationale ideeënwedstrijd lanceren voor de landschappelijke en stedelijke inrichting van een gebouw voor vormings- of conferentiezalen.

In afwachting wordt het justitiepaleis al grondig gerenoveerd en beveiligd. Tegen eind dit jaar moeten het cellencomplex, de raadkamer, de kamer van inbeschuldigingstelling en het circuit voor de gevangenen beveiligd moeten zijn.

De aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning om de hoorzalen te beveiligen zou volgend jaar ingediend worden. De beveiliging van het volledige gebouw zou volgens een studiebureau te duur worden.