Frankrijk plant stroomnetwerk onder Middellandse Zee
Het Desertec-project mikt onder meer op de grootschalige invoer van Noord-Afrikaanse zonnestroom naar Europa. Foto: www.desertec.org
Frankrijk werkt aan de oprichting van een bedrijvenconsortium dat een netwerk van elektriciteitskabels moet uitbouwen onder de Middellandse Zee. Daarmee zou in Afrika geproduceerde zonne-energie naar Europa vervoerd kunnen worden, zo meldt het Franse agentschap AFP op basis van bronnen nabij het dossier.

Binnen het project Transgreen zouden onder meer elektriciteitsleveranciers en netwerkbeheerders verenigd worden onder de voogdij van Electricité de France (EDF). Het project zou officieel aangekondigd worden tijdens een vergadering van de ministers van Energie van de 43 landen van de Union pour la Méditerranée (UPM), op 25 mei in Kaïro.

Transgreen past in het zonne-energieplan van de UPM. Daarbij zou er tegen 2020 voor 20 gigawatt productiecapaciteit gebouwd moeten zijn van groene energie, zoals zonne-energie. Een kwart ervan zou bestemd zijn voor export naar Europa.

Het Franse project sluit aan bij het Duitse Desertec-project. Dat wil in de Europese stroombehoeften voorzien door in de Noord-Afrikaanse woestijn gigantische parken met zonnecollectoren aan te leggen.