Bij zelfmoordaanslagen door twee vrouwen maandag tijdens de ochtendspits in de metro van Moskou zijn minstens 38 mensen om het leven gekomen. Meer dan zestig raakten gewond. De veiligheidsdienst FSB legt de verantwoordelijkheid bij opstandelingen uit de Kaukasus.

De eerste explosie deed zich om 7.56 uur voor in het metrostation Lubyanka, pal onder het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB.

De tweede explosie volgde drie kwartier later bij het station Park Kultury. De vrouw die deze aanslag pleegde droeg een riem met explosieven die zij liet afgaan op het moment dat de deuren van de metro opengingen, liet het bureau die de aanslagen onderzoekt weten. De speurders zeggen de daders geïdentificeerd te hebben aan de hand van de beelden van veiligheidscamera's aan het begin van de rode metrolijn, die door de twee getroffen stations loopt. Het zou gaan om een 18-jarige vrouw en eentje van in de 40. Ook een jongeman die de twee vergezelde stond op de opsporingslijst van de FSB.

Beide stations bevinden zich in het centrum van Moskou. Aan het station Lubyanka, waar ook de zetel van de Russische geheime dienst FSB is gevestigd, gebeurde de ontploffing in de tweede wagon van de metrotrein.

Wraakactie

In het verleden was de Russische metro al vaker het doelwit van aanslagen. In 2004 blies een Tsjetsjeense zelfmoordterrorist zich op in de metro en sleurde 40 passagiers mee de dood in. Op een weekdag nemen 7 miljoen mensen de metro in Moskou.

In november vorig jaar kwamen bij een aanslag op de sneltrein Nevski Express tussen Moskou en St. Petersburg 26 mensen om het leven. Een 100-tal mensen raakten gewond. Dagen later eisten islamistische extremisten de aanslag op en kondigden ze een 'sabotageoorlog' aan tegen de 'bloedige bezettingspolitiek' van Moskou in de Kaukasus. Onlangs hebben Russische veiligheidstroepen in het conflictgebied, waartoe ook Tsjetsjenië behoort, tientallen rebellen gedood.

Experten in Moskou vermoeden dan ook dat de nieuwe aanslagen een wraakactie zijn.