Kim De Gelder wist wat hij deed
Foto: rr
Meervoudig moordenaar Kim De Gelder is toerekeningsvatbaar. De persoonlijkheid van de man is grondig verstoord, maar hij was en is wel in staat zijn daden te controleren. Tot die conclusie komen vijf psychiaters na een onderzoek in opdracht van het Dendermondse gerecht dat meer dan een jaar duurde.

De Dendermondse procureur Christian Du Four bevestigde maandagmiddag de conclusie. Hij voegde eraan toe dat het gerechtelijk onderzoek vorige week werd afgerond.

Geen internering

'Het college van vijf psychiaters kwam unaniem tot de conclusie dat De Gelder tijdens de moorden niet zwakzinnig, krankzinnig of geestesgestoord was en dat nu ook niet is', klonk het. 'Hij komt dus ook niet in aanmerking voor een eventuele internering.' Uit het verslag blijkt wel dat De Gelder 'een gevaar is voor zichzelf en voor de maatschappij'.

Vorige week nam de onderzoeksrechter het eindverhoor van Kim De Gelder af. Met de conclusies van het psychiatrisch verslag en het eindverhoor is het gerechtelijk onderzoek afgerond.

Assisen?

'Het dossier zal binnenkort aan de raadkamer meegedeeld worden en het parket zal een verwijzing naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) vorderen'. De KI moet beslissen of De Gelder voor het hof van assisen komt.

Du Four voegt er wel aan toe dat zowel de verdediging van De Gelder als de burgerlijke partijen nog bijkomende onderzoeksdaden kunnen vragen. Die zouden een verwijzing nog kunnen vertragen.

De 21-jarige De Gelder vermoordde in januari 2009 eerst een bejaarde vrouw in het Oost-Vlaamse Vrasene en stak nadien twee baby’s en een opvoedster dood in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde.

Advocaat De Gelder wil niet reageren

Jaak Haentjens, advocaat van Kim De Gelder, geeft voorlopig 'geen inhoudelijke toelichting' bij het verslag. De advocaat zal morgen, na de zitting van de raadkamer, wel mondeling toelichting geven en aansluitend een persbericht per e-mail versturen.

Het verslag werd om 14u30 neergelegd op de rechtbank in Dendermonde. 'Gelet op de korte tijdspanne tot inzage deze namiddag, kan Jaak Haentjens, advocaat van Kim De Gelder, vandaag geen inhoudelijke toelichting geven', klinkt het in een persbericht van het advocatenkantoor Haentjens.

Haentjens beweert al sinds het begin van het onderzoek dat zijn cliënt psychisch dermate ziek is dat er geen proces mogelijk is en dat een publieke rechtszaak ook onrechtvaardig zou zijn. Hij is uit op een internering, waarbij De Gelder voor onbepaalde tijd zou worden opgenomen in een psychiatrische instelling.