Aartsbisschop Léonard loopt mee in betoging tegen abortus
Leonard Abortus Foto: belga
Op het Koningsplein in Brussel verzamelden zondagmiddag zo'n 550 manifestanten voor een 'Mars voor het leven', een initiatief van studenten die het niet pikken dat abortus al twintig jaar niet meer strafbaar is in België. Aartsbisschop Léonard liep ook mee. Aan de andere kant van het plein stonden enkele tientallen tegenbetogers.

Michel De Keukelaere, een van de initiatiefnemers van de anti-abortusmars, wil de stilte doorbreken. 'Het blijft een taboe dat veel vrouwen lijden onder abortus. Uit solidariteit willen we opkomen voor de rechten van het ongeboren kind en de vrouw.'

De organisatoren van de manifestatie wijzen erop dat abortus ook gevaren inhoudt. 'Het verhoogt de kans op borstkanker en leidt tot zelfmoord want vrouwen met een postabortussyndroom zijn psychologisch extra kwetsbaar. Bovendien is zwanger raken na een abortus ook niet evident. Toch leven we in een maatschappij waar abortus bijna normaal is geworden. Er zijn ook alternatieven zoals adoptie', verduidelijkt studente Liesbeth Ronsmans.

De betogers begrijpen volgens Ronsmans niet dat organisaties als JongerenInfoLife of Levensadem (Souffle de Vie) die aan abortuspreventie doen, niet gesubsidieerd worden door de overheid. Daarom organiseren we deze pluralistische mars.'

Alle deelnemers krijgen een witte of rode roos om te wijzen op het vreedzame karakter van hun optocht, die van het Koningsplein naar het Brusselse justitieplein gaat. Volgens de Brusselse politie zijn er zo'n 500 betogers aanwezig.

'Wie anders denkt, heeft ongelijk'

Zo'n 30 leden van het Anti-Fascistisch Front (AFF) hielden een tegenbetoging. Ze verzamelden zich aan de andere kant van het Koningsplein. 'We zijn hier vandaag gekomen omdat we de abortuswet willen behouden. Anders draai je de klok zo'n twintig jaar terug', zei Christiane Pay, politiek secretaris van het AFF.

'Aan de andere kant van het plein staat een groep integristen die leven vanuit het geloof. Wie anders denkt, heeft ongelijk', aldus Pay. Volgens haar nemen ook leden van het Vlaams Belang deel aan de Mars voor het leven.

'We zijn numeriek in de minderheid omdat we onze leden pas laat hebben kunnen mobiliseren', zei Pay nog. Beide manifestaties verlopen zonder incidenten.

'Mars voor recht op abortus in Europa' op 1 april

Naar aanleiding van de manifestaties in de hoofdstad riepen Sonja Eggerickx, voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen, Marleen Temmerman, hoogleraar aan de universiteit van Gent en SP.A-senator, en Magda Michielsens, voormalig professor Vrouwenstudies, op om massaal deel te nemen aan een 'Mars voor recht op abortus in Europa' op 1 april, eveneens in Brussel.

Ook zij vinden, net als de anti-abortusbetogers, dat er een nog betere psychosociale zorg moet zijn voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn en al dan niet kiezen voor een abortus. Daarnaast zijn ze sterk voorstander van meer preventie, meer aandacht voor seksuele opvoeding en het gratis voorbehoedsmiddelen voor minderbedeelden.

'Maar wanneer de abortuswet zou worden afgeschaft, keren we terug naar de tijd van de criminele illegale abortus, met alle gevolgen voor de fysieke en psychische gezondheid van de vrouw. Abortussen zullen steeds gebeuren, maar dan in de illegaliteit', zeggen de vrouwen in een mededeling.