Benidorm bastards
Foto: rr
Zelden zo veel verbijsterde gezichten gezien in een tv-programma. De omstaanders kunnen hun ogen nauwelijks geloven bij het aanschouwen van al die brutale, agressieve, vuilbekkende en overspelige oudjes.

De reacties zijn in dit humoristische programma minstens even grappig als de (geënsceneerde) provocaties, typisch voor verborgen camera-humor maar het is natuurlijk de leeftijd van de ‘Benidorm Bastards’ die het verschil maakt. Hoe zouden we zelf zijn als een opa ons plots om vloeitjes en wiet zou vragen? Als we twee oude dames over sexy lingerie zouden horen praten?

Als we een stel halfnaakte oudjes uit de bosjes zouden zien komen of in het zwembad onder de deuren van kleedhokjes gluren? Het is zo’n groteske omkering van het verwachtingspatroon dat de truc in bijna elke sketch werkt. En dat zijn er meer dan dertig, kort en snedig gemonteerd, met flarden eigentijdse popmuziek, het energieke format dat dezelfde makers eerder al gebruikten voor ‘Tragger Hippy’.

Even kort (anders mis je de volgende grap) en krachtig is de lach die de beste fragmenten ontlokt. Een oma die aan de telefoon vertelt welke drugs ze vorige nacht genomen heeft. De burgerwacht die mensen voor de gek houdt (en tegelijk een lesje leert). De twee kostelijke telefoongrappen die herinneren aan het betere radiowerk van Walter Capiau. Twee nonnen op een terras die de ober uitschelden voor klootzak en hem een welgemeende fuck you toewensen.

De acteurs in ‘Benidorm bastards’ maken deel uit van een generatie die door 2BE en de adverteerders al lang is afgeschreven. Wij maken ons sterk dat dit programma op een ander uur en een andere zender ook een groot deel van de senioren zou kunnen bevallen, na al die jaren van bejaarden bashen in de humor, op tv en in de theaters. Of zouden die mensen om twee uur ’s middags toch liever naar een belspelletje kijken?

Gezien op donderdag om 22.35 uur op 2BE

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in