Modrikamen in verdenking gesteld in witwaszaak
Foto: belga
De zakenadvocaat Mischaël Modrikamen is in verdenking gesteld door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise voor mogelijke betrokkenheid in de witwaszaak rond het kledingmerk Donaldson. Dat heeft de advocaat zelf bekendgemaakt in een persbericht.

Gisterenavond is hij opnieuw verhoord voor witwaspraktijken, nadat hij eerder deze week als uren was ondervraagd. Er heeft ook een huiszoeking plaatsgevonden in zijn kantoor.

Modrikamen zou zijn advocatenrekening hebben misbruikt om geld te laten witwassen net voor het faillissement van het kledingmerk Donaldson in 2008. Hij was toen advocaat van het bedrijf en is ook een tijd lang voorzitter van de raad van bestuur geweest. Hij ontkent elke schuld en spreekt van een politieke afrekening.

Modrikamen werd vooral bekend als de advocaat van de Fortis-minderheidsaandeelhouders. Hij voerde een hevige strijd tegen de verkoop van de Fortis-bank aan BNP Paribas. Hij is ook politiek actief in zijn Personenpartij (PP).

‘Politieke motieven’

Ondervoorzitter van de PP Rudy Aernoudt vermoedt dat er politieke motieven spelen. Het onderzoek  werd opgestart op het moment dat de PP boven de doopvont werd gehouden, benadrukt Aernoudt.

‘Er bestaat een band tussen politiek en justitie. Ik heb dat al geschreven in mijn boeken’, stelt Aernoudt vrijdag. ‘Aangezien wij aan de bestaande privileges raken, trappen wij blijkbaar op zere tenen’, voegt hij eraan toe.

Gevolgen bekijken

Aernoudt wijst erop dat de PP nu wel de gevolgen zal moeten bekijken van de inverdenkingstelling van Modrikamen. ‘We zullen nagaan in welke mate dit de zaken bemoeilijkt, maar ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat we moeten doorzetten’, zegt Aernoudt, die wel vreest dat het gerecht het dossier zal laten aanslepen.

De PP'er relativeert wel het belang van de inverdenkingstelling. Hij wijst erop dat al bestuurders in verdenking werden gesteld en zelfs werden opgesloten, maar dat achteraf bleek dat het dossier niets om het lijf had.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in