Chris Hoy, na zijn drie gouden medailles op de Spelen van Peking in de adelstand verheven, heeft donderdag in Kopenhagen opnieuw geschiedenis geschreven. Met een indrukwekkende sprint won hij de keirin. De Brit pakte zo zijn tiende wereldtitel.

Hoy pakte de titel nota bene op de piste waar hij in 2002 zijn eerste twee wereldtitels veroverde, maar ook waar hij een goed jaar geleden een zware heupblessure opliep. De Maleisiër Azizulhasni Awang kwam nog het dichtst in de buurt van Sir Hoy, de Duitse titelverdediger Maximilian Levy werd derde.

De Amerikaan Taylor Phinney heeft zijn wereldtitel individuele achtervolging verlengd. In de finale toonde hij zich duidelijk sterker dan de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent. In de kwalificaties was die nog een fractie sneller geweest dan de titelverdediger. De Australiër Jack Bobridge pakte het brons.

Bij de vrouwen blijft Australië de teamsprint domineren. Kaarle McCulloch en Anna Meares verlengden hun titel. Zowel tijdens de kwalificaties als in de finale (32.923) tegen China stelden ze daarbij het wereldrecord scherper. Litouwen versloeg Groot-Brittannië in de strijd om brons.

In de ploegenachtervolging vrouwen pakte Australië al een vierde titel tijdens dit WK. Ashlee Ankudinoff, Sarah Kent en Josephine Tomic hielden Groot-Brittannië in deze nog jonge discipline voor het eerst van het goud. Met wat Belgische inbreng, want Tomic rijdt sinds dit seizoen voor het Lotto Ladies Team van Dany Schoonbaert. In de strijd om het brons realiseerden Rushlee Buchanan, Lauren Ellis en Alison Shanks namens Nieuw-Zeeland dan weer een nieuw wereldrecord (3:21.552).