UCI laat zaak-Ullrich niet rusten
Foto: belga
Over de betrokkenheid van voormalig Tourwinnaar Jan Ullrich bij het dopingschandaal rond de Spaanse dokter Eufemanio Fuentes is het laatste nog niet gezegd. Dat heeft de internationale wielerunie UCI donderdag duidelijk gemaakt.

UCI-woordvoerder Enrico Carpani bevestigde dat de wielerunie in beroep gaat bij het Sportarbitragehof TAS tegen de beslissing van het Zwitsers Olympisch comité om het onderzoek naar de band tussen Ullrich en Fuentes te stoppen.

'De UCI is niet tevreden met de beslissing om het onderzoek stop te zetten. We willen een oordeel, ongeacht of ze hem schuldig of onschuldig bevinden. Meer kunnen we in deze fase niet zeggen gezien de zaak in handen is van het TAS', vertelde Carpani aan het Duitse persagentschap dpa.

Of het beroep enkel gericht is tegen het feit dat de Zwitserse wielerbond niet langer verantwoordelijk is voor het onderzoek, liet Carpani in het midden. Het Zwitsers Olympisch comité baseerde zijn beslissing op het feit dat Ullrich, die in Zwitserland woonde, in 2006 niet meer aangesloten was bij de Zwitserse wielerbond.

Ook van het Internationaal Olympisch Comité is Ullrich nog niet verlost. Het disciplinair comité van het IOC bestudeerde documenten van de Duitse aanklager, een rapport samengesteld door een Duits hospitaal en een aantal vrijgegeven documenten in verband met de zaak-Fuentes. Deze bleken evenwel niet voldoende om Ullrich, die tijdens de Spelen in Sydney goud en zilver won, te vragen zijn medailles terug te geven. Maar, 'de zaak staat on hold', zei een IOC-woordvoerder kort voor de start van de Winterspelen vorige maand.