Duizenden werknemers in de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg gaan 2,5 miljard condooms uitdelen en vijftien miljoen mensen testen op hiv als onderdeel van de grootste campagne ter wereld tegen het virus. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van gezondheidszorg gezegd.

Na jaren van officiële ontkening en vertraging, ging de Zuid-Afrikaanse regering vorig jaar akkoord met een anti-aidscampagne. De regering stelde zichzelf tot doel tegen 2011 het aantal infecties met de helft te hebben teruggebracht en tachtig procent van de aidspatiënten toegang te verlenen tot medicijnen.


Minister van gezondheidszorg Aaron Motsoaledi heeft negenduizend gepensioneerde artsen en verpleegkundigen verzocht mee te helpen in de 142 miljoen euro kostende campagne. Ook wil hij studenten aan medische faculteiten inschakelen.


Iedereen die zich laat testen krijgt honderd condooms mee, in totaal een miljard rubbertjes worden op openbare bijeenkomsten uitgedeeld -onder meer in hotels van bezoekers van het wereldkampioenschap voetbal. De campagne gaat op 15 april van start en richt zich ook op het behandelen van slachtoffers van verkrachting en het aanmoedigen van besnijdenissen bij mannen als middel om te voorkomen dat het aids-virus zich verspreidt.


In Zuid-Afrika, met een bevolking van vijftig miljoen mensen, zijn naar schatting 5,7 miljoen personen geïnfecteerd met het hiv-virus, meer dan in welk ander land dan ook. President Jacob Zuma wordt geprezen omdat hij het aids-beleid nieuw leven heeft ingeblazen, nadat zijn voorganger Thabo Mbeki zich openlijk afvroeg of hiv aids kan veroorzaken. Onder Mbeki bestond er een wantrouwen tegen medicijnen die patiënten in leven hielden en werden behandelingen met knoflook en citroen als adequater middel toegejuicht.