Volgens Duitse wetenschappers zou tweeduizend jaar geleden een omvangrijke natuurramp plaatsgevonden hebben in de Atlantische Oceaan, waarschijnlijk met een ware "monstertsunami" tot gevolg.

De rand van de Afrikaanse continentale plaat brak af en verspreidde puin over 150.000 vierkante kilometer in de diepe Atlantische Oceaan aan de kust van Marokko, aldus experten aan het Leibniz Oceanografie Instituut in het Duitse Kiel.


De gebeurtenis is ongekend in de geschreven geschiedenis. Geologen waren er tot voor kort ook niet van op de hoogte. Mensen die geloven dat de verloren stad Atlantis ooit bestaan heeft ergens in de Atlantische Oceaan en ten onder ging, zullen het nieuwtje zeker aangrijpen.


Het instituut zelf vermeldde Atlantis niet, maar benadrukte dat de Canarische Eilanden in de oudheid gekend waren. Die eilanden zouden getroffen kunnen geweest zijn door een tsunami na de ramp.
"De volgende stap is overblijfselen op de Canarische Eilanden onderzoeken", zei Sebastian Krastel van het instituut. De aardverschuiving was zo krachtig dat het puin negenhonderd kilometer verschoven werd over de oceaanbodem.