Economische werkloosheid stijgt weer
Foto: vum
Sinds de zomer van 2009 is er opnieuw een gestage toename van de economische werkloosheid in België. In februari 2010 was 16 procent van de Belgische arbeiders tijdelijk werkloos omdat er te weinig werk was.

Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf SD Worx bij bijna 10.000 bedrijven.

De economische werkloosheid explodeerde in januari 2009 en bereikte tussen februari en april 2009 een hoogtepunt. In maart en april 2009 was respectievelijk 25 procent en 24 procent van de arbeiders ten minste een dag per maand economisch werkloos. Vanaf april deed zich een sterke daling voor en in de vakantieperiode juli/augustus daalde de economische werkloosheid tot 12 procent.

Sindsdien blijkt er echter weer een gestage toename te zijn. Het cijfer van 16 procent economische werkloosheid in februari ligt dubbel zo hoog als in de periode voor de crisis.

Sectoren

Vooral de sectoren van de machinebouw, autoconstructie, voedingsindustrie, reisbureaus en -organisatoren, herstelling van computers en consumentenartikelen, en maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting zagen de economische werkloosheid sterk tot zeer sterk stijgen. Dalingen waren er voor de informaticaproducten, elektronica en elektrische apparatuur.

Opvallend is dat meer grote ondernemingen van het stelsel gebruik maken dan kmo's. Verder zijn er ook regionale verschillen: terwijl de economische werkloosheid in Vlaanderen en Wallonië amper 3 procent lager ligt dan een jaar geleden, daalde ze in Brussel met 11 procent.

In de provincies West-Vlaanderen (31 procent) en Limburg (27 procent) ligt de economische werkloosheid het hoogst, in Brussel (6 procent), Antwerpen (12 procent) en Vlaams-Brabant (13 procent) het laagst.