Een op drie Belgen slaat groenten over
Foto: rr
Meer dan een derde van de Belgen eet niet dagelijks een portie groenten. Met fruit is het nog erger gesteld, zo blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Onderzoeksbureau InSites bevroeg in 2009 elke dag online 17 Belgen tussen 15 en 65 jaar. In totaal ging het om 6.264 mensen.

Groenten & fruit

Op een gemiddelde dag aten 62 procent van de Belgen groenten (inclusief groentebereidingen). Dat betekent dat 38 procent van de Belgen niet dagelijks groenten eten.

Voor fruit zijn de cijfers nog meer uitgesproken. Op een gemiddelde dag eten 35 procent van de Belgen fruit en 65 procent dus niet.

Tomaten, sla en wortelen zijn de drie meest gegeten groentesoorten, appelen, bananen en sinaasappels de meest gegeten fruitsoorten.

Brood & co

Brood en aanverwanten blijven het goed doen. Op een gemiddelde dag aten 87 procent van de Belgen brood. Het gaat daarbij ook om sandwiches, broodjes en stokbrood. Daarmee scoort brood aanzienlijk hoger dan ontbijtgranen, dat bij maar 15 procent van de Belgen de dag voordien op de menu stond.

Bij de maaltijdbegeleiders blijven aardappelen en aardappelproducten (inclusief frieten) koploper voor pasta en rijst. Op een gemiddelde dag aten 51 procent van de Belgen aardappelen of aardappelproducten, tegenover 22 procent pasta en 9 procent rijst.

Vlees & vis

Nog een opvallende vaststelling is dat een op de vijf geen vlees of vis op het menu zet. Van de respondenten at 59 procent de vorige dag vers vlees, terwijl 12 procent verse vis, schaal- of weekdieren at. De impact van vleesvervangers is dan weer beperkt (1 procent).

Ook zuivel heeft duidelijk een plaats in de Belgische consumptie. 51 procent van de ondervraagden hebben de dag voordien zuivel gegeten (kaas, boter, yoghurt, …), 17 procent dronk witte melk en 11 procent andere zuiveldranken. Zowel sojadrinks als sojavoeding stonden daarentegen bij 3 procent van de Belgen op de menu. 11 procent van de Belgen gaven aan de dag voor de bevraging eieren te hebben gegeten.

Tussendoortjes

Naast de gewone maaltijden nemen we ook regelmatig een tussendoortje. Van de respondenten verklaarde 59 procent de dag voor het onderzoek een tussendoortje gegeten te hebben. De topmomenten voor een tussendoortje zijn tussen 14 en 17 uur en tussen 20 en 24 uur. De meest genoemde tussendoortjes zijn fruit, zuivelproducten, snoep en chips, koekjes en choco(lade).