Onkelinx wil onverdoofd castreren van biggen bannen
Foto: *
Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft een koninklijk besluit uitgewerkt dat de chirurgische castratie van biggen enkel nog toelaat onder verdoving.

Onkelinx volgt een advies van de Raad van Dierenwelzijn die stelt dat er voldoende alternatieven zijn voor onverdoofde castratie. Zo kan castratie vermeden worden door de biggen een vaccin toe te dienen dat de ontwikkeling van de teelballen afremt. De techniek wordt in sommige landen al uitgebreid toegepast, maar in ons land is het niet zo populair. Chirurgische castratie zal enkel nog kunnen onder algemene verdoving. Het ontwerp wordt nu voorgelegd aan de gewesten.

Castratie van varkens is al verschillende jaren een punt van discussie op Europees en Belgisch niveau. Nu mogen biggen in de EU onverdoofd gecastreerd worden tot een leeftijd van 7 dagen. In ons land worden naar schatting jaarlijks 5,5 miljoen biggen zonder verdoving gecastreerd. Biggen worden gecastreerd om de zogenaamde berengeur die bij het bakken van het vlees vrijkomt, te vermijden.