Al-Qaedaleider Osama bin Laden heeft in een nieuwe audiotape gedreigd Amerikanen te vermoorden of te ontvoeren als de Verenigde Staten besluiten het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York te executeren. De tape werd donderdag door de tv-zender Al-Jazeera uitgezonden.

De audiotape van bin Laden duurde 74 seconden. Hij zei dat als de VS Khalid Sheik Mohammed executeren, dat een 'terdoodveroordeling' betekent voor Amerikanen die door Al-Qaeda gevangen worden genomen.

"Het Witte Huis heeft verklaard Mohammed te willen executeren. De dag dat de VS die beslissing neemt, zullen wij de beslissing nemen dat iedereen van jullie die in onze handen valt, zal worden geëxecuteerd", dreigde de terreurleider.

Mohammed bevindt zich momenteel in Amerikaanse hechtenis. De regering van president Barack Obama onderzoekt waar zijn proces moet plaatsvinden.

Het was niet direct duidelijk of Al-Qaeda op dit moment Amerikaanse gevangenen heeft, maar de Haqqani-groepering, een in Pakistan opererende talibanfactie die banden onderhoudt met Al-Qaeda, nam in juni 2009 in het oosten van Afghanistan een Amerikaanse militair gevangen.

Volgens bin Laden treedt Obama in de voetsporen van zijn voorganger George Bush door de oorlog in Afghanistan te laten voortduren, is hij 'onrechtvaardig' tegen Al-Qaeda-gevangenen en steunt hij Israël in zijn bezetting van Palestijns gebied.